Biolämmitys hyödyntää tehokkaasti ja puhtaasti kotimaista uusiutuvaa energiaa. Mitä biolämmitys käytännössä tarkoittaa? Biolämmitykseen kuuluvat muun muassa puupelletti, palaturve, vilja, hake ja puubriketit. Biopolttoaineiden tunnettuutta pyritään lisäämään, sillä kaikki eivät vieläkään tiedä, miten esimerkiksi pelletit ja briketit eroavat ominaisuuksiltaan toisistaan. Tutustutaan seuraavaksi tarkemmin Suomessa käytettäviin eri bioenergiamuotoihin.
Erilaiset bioenergiavaihtoehdot
- Palaturve
Palaturve on hitaimmin uudistuva biopolttoaine, mutta silti sen käyttö on yleistä kaikkialla Euroopassa. Palaturvetta käytetään yleisesti suurehkojen biolämpölaitosten polttoaineena, sillä se palaa hyvin, sitä on helposti saatavissa ja mikä parasta, se on hinnaltaan edullista. Puhutaan siis sekä ilmastoystävällisestä että kustannustehokkaasta palamisesta, sillä palaturpeen katsotaan täyttävän kaikki kestävän kehityksen perusteet.
- Puupelletti
Puupelletti on polttoaineena korkean lämpöarvon omaava, tasalaatuinen ja suomalainen polttoaine. Puupelletit valmistetaan kutterinlastuista ja sahanpurusta puristamalla ne tiiviiksi. Puupellettien raaka-ainetta tulee suhteellisen läheltä mekaanisen metsäteollisuuden yritysten kautta, joten pelletit ovat polttoaineena hyvin edullisia. Pellettien valmistukseen ei milloinkaan käytetä mitään lisäaineita, joten se on erittäin ympäristä- ja ilmastoystävällistä energiaa.
- Viljat
Maatilat käyttävät usein viljaa erilaisissa muodoissaan biopolttoaineina. Viljojen poltto-ominaisuudet eivät ole samankaltaisia puupolttoaineiden kanssa, sillä viljoissa tuhkan osuus kohoaa jopa kymmenkertaiseksi puusta saatavaan raaka-aineeseen verrattuna. Tuhkan sulamispiste on myös todella alhainen, jolloin se lisää huomattavasti huolto- ja puhdistustyötä.
- Puubriketit
Puubriketit muistuttavat koostumukseltaan pellettejä, mutta niiden koko on paljon suurempi. Korkean palamislämpötilan ja suuremman koon vuoksi puubrikettejä käytetään isomman kokoluokan polttolaitoksissa. Puubriketti palaa puhtaasti ja jättää vain vähän tuhkaa, eli on todella ihanteellinen biopolttoaine pelletin tavoin käytettynä.
- Hake
Hake tarkoittaa puista haketettuja lastuja eli käytännössä kokopuuta. Hakkeen yleisimpinä raakaineina voivat siis olla hakkuujätteet, muut puujätteet tai kokopuu. Hakkeen laadulla tiedetään olevan huomattavan iso merkitys laitteistojen toimintaan. Energiakäytössä, eli biopolttoaineita verrattaessa, metsähake sopii parhaiten ympäristöystävälliseksi polttoaineeksi.
Biopolttolaitosten käyttökustannukset ovat nykyään paljon matalammat kuin esimerkiksi 2000 luvun alussa. Yleisesti automaation ja etäkäytön parantuminen kohtuullistaa laitosten omia käyttökustannuksia. Säätö- ja polttotekniikka ovat myös parantuneet alkuajoista merkittävästi, joten puhdas palamisen hallinta on mahdollistanut päästörajaarvoihin kuuluvan tiukentamisen ilman huomattavan korkeita ylläpitokustannuksia. Poltto- ja säätötekniikan selkeä kehittyminen tuo säästöjä myös tulevaisuudessa, sillä tärkeintä on palamisen hallinta ja päästöjen alhaisuus jokaisessa palamiseen liittyvässä tilanteessa.